Een niersteenvergruizer is een apparaat dat schokgolven richt op de nierstenen. Door de schokgolven van de zogenaamde Extracorporele Shock Wave Lithotrypsie (ESWL) zullen de nierstenen vergruizen en dus uiteenvallen in kleinere brokjes. Deze brokjes, het gruis dus, kunnen over het algemeen gewoon uitgeplast worden.

Niersteenvergruizing met de niersteenvergruizer: schadelijk?

Natuurlijk vragen sommige mensen zich af of een niersteenvergruizing schadelijk is. Dat is gelukkig niet het geval, aangezien de schokgolven geen gevaar vormen voor andere organen of weefsels. Dit betekent echter niet dat het een prettige behandeling is. Een behandeling met een niersteenvergruizer kan namelijk wel pijnlijk zijn.

Voor de behandeling met de niersteenvergruizer

Voordat uw nierstenen worden vergruisd met een niersteenvergruizer is het belangrijk dat u rekening houdt met bepaalde zaken. Zo moet u tijdelijk met sommige medicijnen stoppen, mits u die gebruikt uiteraard. U dient bijvoorbeeld te stoppen met bloedverdunnende medicijnen. Wanneer u hierover vragen heeft of wilt weten wanneer u precies met die medicijnen moet stoppen, kunt u het beste even contact opnemen met uw uroloog. Verder zal de behandeling worden uitgesteld wanneer u zwanger bent en zult u worden gecontroleerd op bijvoorbeeld infecties.

Geplaatst op 29 december 2014

Eén reactie op “Niersteenvergruizer”

  1. Eelco de Jong schreef:

    Hier werd nog nader omschreven wat de bedoeling van de niersteenvergruizer is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *