Nierstenen vergruizen is, zoals u waarschijnlijk al eerder op deze website heeft gelezen, in sommige gevallen de oplossing voor uw klachten. Dit klinkt vermoedelijk wat beangstigender dan het daadwerkelijk is. Bij het vergruizen van nierstenen wordt namelijk een zogenaamde niersteenvergruizer ingezet, waarover u elders op deze website meer kunt lezen.

Wanneer u last heeft van de wat grotere nierstenen kan het zijn dat slechts één poging tot het vergruizen van de nierstenen niet voldoende is. Het kan in dat geval dus nodig zijn om meerdere vergruissessies te laten doen om uw niersteen te vergruizen.

Nierstenen vergruizen: de behandeling

Niersteen vergruizen kan echter niet zomaar. Zo krijgt u, voordat uw nierstenen worden vergruisd, een pijnstiller en wordt er soms een verdovende crème op uw buik aangebracht. Verder wordt de exacte plaats van de niersteen achterhaald middels een echo of röntgenstraling. Wanneer u op de behandeltafel ligt, kan deze dan zo worden verschoven dat de schokgolf precies op uw niersteen richt. Als de schokgolfbundel goed op de niersteen gericht is, kan de behandeling beginnen en zult u een tikje horen. Hiernaast kunt u last krijgen van pijn. Wanneer u dat op tijd aangeeft, kan de sterkte van de schokgolven aangepast worden. Afhankelijk van de grootte van uw niersteen, zal de behandeling over het algemeen maximaal een uur duren. Tijdens de behandeling is het belangrijk om zo stil mogelijk te liggen. U kunt bijvoorbeeld een MP3-speler meenemen om uzelf goed te kunnen ontspannen.

Nierstenen vergruizen: na de behandeling

Wanneer de behandeling voorbij is, heeft u nog een kort gesprek met uw uroloog en kunt u dezelfde dag nog naar huis. Het is aan te raden om iemand anders u naar huis te laten begeleiden.

Soms kunt u al snel het gruis uitplassen, maar het kan ook enkele dagen duren voor dat op gang komt. Het kan wel een paar weken duren voordat al het gruis uitgeplast is. Om dit proces zo snel mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk om veel te drinken en gewoon te blijven bewegen. Ga echter de eerste week zeker nog niet sporten!

Na de behandeling kunt u last krijgen van misselijkheid en pijn, meestal veroorzaakt door koliekpijn. Verder kan er, vooral de eerste dag, bloed bij uw urine zitten. Wanneer u last blijft hebben van pijn en/of hoge koorts is het aan te raden om contact op te nemen met de uroloog.

Een tijdje na uw eerste behandeling zult u weer op controle moeten komen bij de uroloog. Dan wordt gekeken of het niersteen vergruizen zin heeft gehad. Het kan zijn dat u nog eens terug moet komen om de overige nierstenen te laten vergruizen.

Geplaatst op 29 december 2014

Eén reactie op “Nierstenen vergruizen”

  1. Eelco de Jong schreef:

    Mij heeft dit verhaal een beeld gegeven van hoe het proces zijn gang gaat en wat mogelijke acties en reacties zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *